Warszawa – lankytinos vietos Varšuvoje

  1. Varšuva
  2. Varšuvos istorija trumpai – keli svarbiausi įvykiai Varšuvos istorijoje
  3. Karališkasis traktas Varšuvoje
    1. Varšuvos karališkoji pilis
    2. Łazienki Królewskie
    3. Vilianovo rūmai
  4. Populiariausios Varšuvos lankytinos vietos
    1. Kultūros ir mokslo rūmai
    2. Koperniko paminklas
    3. šv. Kryžiaus bazilika
    4. Varšuvos universitetas
    5. Varšuvos universiteto biblioteka
    6. Koperniko mokslo centras ir planetariumas
    7. Vizičių bažnyčia
    8. Nežinomo kareivio kapas
    9. Nacionalinis operos teatras
    10. Prezidento rūmai
    11. Zigmanto III kolona
    12. Šv. Jono Krikštytojo arkikatedra bazilika
    13. Turgaus aikštė
    14. Kanonia varpas
    15. Akmeniniai laipteliai
    16. Barbakanas
    17. Mažojo sukilėlio paminklas
    18. Mostowa gatvė
    19. Bulvarai prie Vyslos
    20. Naujamiesčio aikštė
    21. Varšuvos sukilimo paminklas
    22. Krasinskių rūmai ir sodas
  5. Kitos įdomios vietos Varšuvoje
    1. Palmė prie de Gaulle’io žiedo
    2. Mariensztat
    3. Siauriausias namas pasaulyje
    4. Nacionalinis stadionas
  6. Varšuvos muziejai
  7. Varšuva vaikams
  8. Gyvūnai Varšuvoje
    1. Zoologijos sodas Varšuvoje
    2. Papugarnia Carmen
  9. Gražiausi Varšuvos parkai
  10. Panoraminiai vaizdai/apžvalgos aikštelės Varšuvoje
  11. Suntago – didžiausias Europos vandens parkas
  12. Kur skaniai pavalgyti Varšuvoje?
  13. Prekybos centrai Varšuvoje
  14. Varšuvos naktinis gyvenimas
  15. Renginiai Varšuvoje
    1. Gegužė: “Muziejų naktis“ Varšuvoje
    2. Birželis: Joninės Varšuvoje
    3. Liepa-rugpjūtis: džiazo festivaliai Varšuvoje
    4. Rugpjūtis-rugsėjis: žydų kultūros festivalis “Singerio Varšuva“
    5. Kiti renginiai Varšuvoje
  16. Kelionės į Varšuvą planavimas
    1. Kaip greičiausiai pasiekti Varšuvą?
      1. Lėktuvu
      2. Automobiliu
      3. Autobusu
      4. Traukiniu
  17. Taksi Varšuvoje
  18. Viešasis susisiekimas Varšuvoje
    1. Jakdojade.pl planuoklis
    2. Bilietų tipai, žymėjimas, galiojimas, kainos ir pirkimo vietos
    3. Kita naudinga informacija
  19. Parkavimas Varšuvoje
  20. Warsaw Pass – geriausias būdas sutaupyti lankantis Varšuvoje

Varšuva

Varšuva tai Lenkijos sostinė, šalies kultūros, mokslo, ekonomikos ir politikos centras. Ji užima 517,2 km² plotą (palyginimui: Vilniaus plotas – 401 km²), joje gyvena 1 863 056 gyventojai (palyginimui: Vilniaus gyventojų skaičius – 581 475 gyventojai), pagal 2023 metų duomenis. Tai didžiausias miestas pagal plotą bei gyventojų skaičių Lenkijoje.

Varšuvoje persipina praeitis su dabartimi: senoviniai pastatai, turtinga istorija ir tradicijos su šiuolaikiniais dangoraižiais ir verslo centrais. Varšuvos senamiestis po II pasaulinio karo, kurio metu jis buvo subombarduotas, buvo taip kruopščiai ir autentiškai atrestauruotas, kad galiausiai buvo įtrauktas į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą.

„European Best Destination 2023” titulą iškovojo Varšuva ❤

Varšuva pelnė “Geriausio Europos (turistinio) tikslo 2023“ („European Best Destination 2023”) titulą. Ar tokiu atveju reikia papildomos rekomendacijos/paskatinimo atvykti bent kelioms dienoms į Lenkijos sostinę? Abejoju 😀

Žemiau pateikiu trumpą vadovą po Varšuvą su įdomiausiomis jos lankytinomis vietomis. Manau, kad jis pravers ir tiems, kurie pasidarys tarpinę, vos kelių valandų stotelę Varšuvoje, kaip ir tiems, kurie planuoja savaitgalį ar ilgesnes atostogas Lenkijos sostinėje 😉

Visas paminėtas šiame straipsnyje vietas taip pat rasite šiame žemėlapyje 😉

Varšuvos istorija trumpai – keli svarbiausi įvykiai Varšuvos istorijoje

Žemiau pateikiu Varšuvos istoriją trumpai (svarbiausius ir įdomiausius įvykius Varšuvos istorijoje) ir tikrai rekomenduoju, esant galimybei, nuodugniau ištyrinėti šio nuostabaus miesto istoriją 😉

Karališkasis traktas Varšuvoje

Pilies aikštė Varšuvoje (unsplash.com)

Karališkasis traktas Varšuvoje (lenk. Trakt Królewski) tai labiausiai reprezentatyvi trasa mieste, jungianti 3 karališkąsias rezidencijas: ji prasideda Pilies aikštėje, kurioje stovi Karališkoji pilis (lenk. Zamek Królewski w Warszawie; pirmoji rezidencija) ir bėga per Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat ir Aleje Ujazdowskie gatves iki Lazienki parko (lenk. Łazienki Królewskie; antroji rezidencija) ir toliau iki Vilianovo rūmų (lenk. Pałac Króla Jana III w Wilanowie; trečioji rezidencija). Pakeliui galite pamatyti daug architektūrinio paveldo objektų: bažnyčių, parkų ir rūmų.

Varšuvos karališkoji pilis

Varšuvos karališkojoje pilis (unsplash.com)

Varšuvos karališkoji pilis (lenk. Zamek Królewski w Warszawie) buvo Lenkijos valdovų būstine nuo XVI amžiaus. Joje buvo primta gegužės 3-sios konstitucija (lenk. Konstytucja 3 Maja) – pirmoji Europoje ir antroji pasaulyje (po JAV). Pilyje galite pamatyti originalius garsiojo Rembranto bei Canaletto (tikrasis vardas ir pavardė: Bernardo Bellotto) paveikslus, kurie buvo naudojami atstatant subombarduotą po II pasaulinio karo Varšuvą.

pl. Zamkowy 4

Łazienki Królewskie

Rūmai saloje Lazienki parke (unsplash.com)

Lazienki (lenk. Łazienki Królewskie) tai gražiausias Varšuvos parkas/sodas, kuriame slypi buvusi karališkoji vasaros rezidencija – plačiau apie ją rašiau čia.

Vasaros sekmadieniais (12:00 ir 16:00 valandą, nuo gegužės 14 iki rugsėjo 24 dienos) verta nepražiopsoti prie Šopeno paminklo vykstančių garsiųjų, nemokamų Šopeno koncertų (lenk. Koncerty Chopinowskie).

ul. Agrykoli 1

Vilianovo rūmai

Vilianovo rūmai Varšuvoje (unsplash.com)

Vilianovo rūmai (lenk. Pałac Króla Jana III w Wilanowie) tai baroko perlas Varšuvoje, dažnai vadinamas “lenkiškuoju Versaliu“. Rūmai ir sodas yra originalūs – jų nepalietė nei padalijimai, nei karai ar okupacijos. Rūmai kažkada buvo Jono III Sobieskio (lenk. Jan III Sobieski) – lenkų karaliaus, sustabdžiusio turkų invaziją į Europą prie Vienos 1683 metais – vasaros rezidencija, kurioje dabar galite pasigrožėti karališkosios kolekcijos paveikslais bei pasivaikščioti nuostabiame sode aplink rūmus.

ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16

Populiariausios Varšuvos lankytinos vietos

Kultūros ir mokslo rūmai

Kultūros ir mokslo rūmai Varšuvoje (unsplash.com)

Kultūros ir mokslo rūmai pasitiks visus atvykstančius autobusais ar traukiniais į prie pat jo esančią Varšuvos centrinę stotį (lenk. Warszawa Centralna). Nepaisant greitai besivystančios ir nuolat besikeičiančios Varšuvos, Kultūros ir mokslo rūmai ir toliau išlieka vienu labiausiai atpažįstamų Lenkijos sostinės simbolių. Rūmai buvo pastatyti 1952-1955 metais kaip „sovietų sąjungos tautų dovana lenkų tautai“.

Iš apžvalgos aikštelės, įrengtos trisdešimtame rūmų aukšte, apie kurią rašiau taip pat čia, atsiveria puiki dangoraižių bei viso miesto panorama. Tame pačiame pastate taip pat yra įsikūręs Evoliucijos muziejus bei Nacionalinis technikos muziejus, apie kurį rašiau čia.

plac Defilad 1

Koperniko paminklas

Koperniko paminklas Varšuvos senamiestyje (unsplash.com)

Turistus keliaujančius į Varšuvos senamiestį iš pietinės pusės pasitiks paminklas Mikalojui Kopernikui (lenk. Mikołaj Kopernik) – žymiausiam lenkų astronomui, kuris taip pat buvo matematiku, ekonomistu, teisininku, gydytoju, dvasininku, fiziku, filosofu. Trumpai tariant, tai paminklas lenkiškajam Leonardui da Vinčiui – visokeriopai talentingam lenkų mokslininkui 😉

Krakowskie Przedmieście

šv. Kryžiaus bazilika

Šv. Kryžiaus bazilika (pl.wikipedia.org)

Šv. Kryžiaus bazilika (lenk. Bazylika Świętego Krzyża) tai barokinė bažnyčia su 2 aukštais bokštais. XIX amžiaus pradžioje tai buvo didžiausia katalikų bažnyčia Varšuvoje. Būtent nuo šios bažnyčios pavadinimo kilo Świętokrzyska (verčiant pažodžiui: švento kryžiaus) gatvės pavadinimas.

Priešais įėjimą į baziliką pamatysite Jėzaus, nešančio kryžių, figūrą. Ši figūra su pakelta aukštyn, dangų rodančia Jėzaus ranka kartu su antrašte „Sursum Corda” (verčiant pažodžiui: aukštyn širdis) pripildydavo lenkų širdis viltimi ir paguoda Lenkijos padalijimų bei okupacijos laikotarpiais.

Šioje bažnyčioje ilsisi garsiojo lenkų pianisto ir kompozitoriaus Frederiko Šopeno (lenk. Fryderyk Chopin) širdis.

Krakowskie Przedmieście 3

Varšuvos universitetas

Varšuvos universiteto vartai (unsplash.com)

Šiuo metu Varšuvos universitetas yra vienas iš geriausių Lenkijoje. Dėl pirmos vietos prestižiniame aukštųjų mokyklų reitinge “Perspektywy” (liet. “Perspektyvos”) jis kiekvienais metais varžosi su Krokuvos Jagielonų universitetu (lenk. Uniwersytet Jagielloński w Krakowie). Tarp kitko, Varšuvos universitete yra Baltų filologijos studijų programa, kurios studentai mokosi lietuvių ir/arba latvių kalbos.

Varšuvos universitete studijavo Frederikas Šopenas (lenk. Fryderyk Chopin; žymiausias lenkų kompozitorius), Henrikas Senkevičius (lenk. Henryk Sienkiewicz; Nobelio literatūros premijos 1905 metais laureatas), Lechas Kačinskis (lenk. Lech Kaczyński; Lenkijos prezidentas 2005–2010 metais) bei jo brolis Jaroslavas Kačinskis (lenk. Jarowsław Kaczyński; dabartinis “Teisė ir sąžiningumas“ partijos lyderis), Bronislavas Komorovskis (lenk. Bronisław Komorowski; Lenkijos prezidentas 2010–2015 metais). Čia taip pat dėstė Nobelio premijos laureatė Marija Sklodovska-Curie (lenk. Maria Skłodowska-Curie).

Krakowskie Przedmieście 26/28

Varšuvos universiteto biblioteka

Varšuvos universiteto biblioteka (unsplash.com)

Ant Varšuvos universiteto bibliotekos stogo yra įrengtas vienas gražiausių stoginių sodų Europoje, iš kurio atsiveria gražus Varšuvos centro dangoraižių bei Vyslos vaizdas. Tai viena mėgstamiausių vestuvinių fotosesijų vietų Varšuvoje.

Užlipimas nemokamas. Sode galite apsilankyti nuo balandžio iki spalio, nuo 8 iki 18 valandos balandį bei spalį ir iki 20 valandos nuo gegužės iki rugsėjo. Įėjimą rasite prie Gęsta ir Dobra gatvių sankryžos.

ul. Dobra 55/66

Koperniko mokslo centras ir planetariumas

Koperniko mokslo centras Varšuvoje (pl.wikipedia.org)

Daugiau informacijos apie planetariumą, Koperniko mokslo centrą bei ant jo stogo įrengtą sodą/apžvalgos aikštelę rasite paspaudę tekste paslėptas nuorodas 😉

Vizičių bažnyčia

Vizičių bažnyčia Varšuvoje (pl.wikipedia.org)

Vizičių bažnyčia (lenk. Kościół Wizytek) tai XVII amžiaus vėlyvojo baroko stiliaus bažnyčia, kurios nepalietė II pasaulinis karas – iki šiol dauguma jos interjero/eksterjero elementų išliko originali.

ul. Krakowskie Przedmieście 34

Nežinomo kareivio kapas

Nežinomo kareivio kapas Varšuvoje (pl.wikipedia.org)

Tai simbolinis kapas-paminklas skirtas anoniminių didvyrių, žuvusių kovose už Lenkijos laisvę, atminimui. Arkados, kuriose randasi kapas-paminklas, tai vienintelė Saksų rūmų dalis išlikusi po II pasaulinio karo. Ant kapo dega amžina ugnis, o kariai budi garbės sargyboje. Jei norite pamatyti garbės sargybos prie Nežinomo kareivio kapo pasikeitimą, turite atvykti čia sekmadienį, kelias minutes prieš vidurdienį.

plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 1-3

Nacionalinis operos teatras

Nacionalinis operos teatras Varšuvoje (unsplash.com)

Lenkijos nacionalinis operos teatras Varšuvoje (lenk. Teatr Wielki Opera Narodowa) tai Lenkijos nacionalinės operos ir baleto bei Teatro muziejaus (lenk. Muzeum Teatralne) būstinė. Tai yra didžiausias operos teatras Lenkijoje: teatro užimamas plotas siekia apie 2 hektarus, priekinės sienos ilgis – 169 m.

plac Teatralny 1

Prezidento rūmai

Prezidento rūmai Varšuvoje (pl.wikipedia.org)

Prezidento rūmai (lenk. Pałac Prezydencki) tai didžiausi rūmai Varšuvoje, pastatyti dar XVII amžiuje. Jie pelnė įvairias funkcijas: viešųjų susibūrimų, pokylių, teatro spektaklių vieta, valstybinės valdžios būstinė. XIX amžiaus pradžioje čia vešėjo Napoleonas Bonapartas, o aštuonmetis Frederikas Šopenas sugrojo čia savo pirmąjį koncertą. Šiuo metu tai Lenkijos prezidento būstinė, kurios sergi kunigaikščio Poniatovskio (lenk. Józef Poniatowskie) bei keturių liūtų paminklai.

Krakowskie Przedmieście 48/50

Zigmanto III kolona

Zigmanto III kolona ir senamiesčio pastatai Varšuvoje (unsplash.com)

Pilies aikštėje (lenk. Plac Zamkowy) rasite stovintį ant milžiniškos kolonos Zigmantą III Vazą (lenk. Kolumna Zygmunta III Wazy), kuris XVI amžiuje perkėlė Lenkijos sostinę iš Krokuvos į Varšuvą. Tai yra seniausias ir aukščiausias pasaulietiškas paminklas Lenkijos sostinėje, garsiausias paminklas ne tik Varšuvoje, bet ir visoje Lenkijoje.

plac Zamkowy

Šv. Jono Krikštytojo arkikatedra bazilika

Šv. Jono Krikštytojo arkikatedra bazilika Varšuvoje (pl.wikipedia.org)

šv. Jono Krikštytojo arkikatedra bazilika (lenk. Bazylika Archikatedralna w Warszawie p.w. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela) tai viena svarbiausių bažnyčių Lenkijoje, kuri buvo pastatyta XIV amžiuje, Varšuvos sukilimo metu – 1944 metais – susprogdinta (sugriuvo apie 90% pastato) ir atstatyta po II pasaulinio karo.

šv. Jono arkikatedra bazilika tai paskutiniojo Lenkijos karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio (lenk. Stanisław August Poniatowski) karūnacijos bei pirmosios Europoje konstitucijos priesaikos 1791 metų gegužės 3-ąją vieta.

Bazilikos požemiuose ilsisi žymūs veikėjai: Mazovijos kunigaikščiai, Varšuvos arkivyskupai, paskutinis Lenkijos karalius Stanislovas Augustas Poniatovskis (lenk. Stanisław August Poniatowski), pirmasis Lenkijos prezidentas Gabrielius Narutavičius (lenk. Gabriel Narutowicz) bei rašytojas, Nobelio premijos laureatas Henrikas Senkevičius (lenk. Henryk Sienkiewicz).

ul. Świętojańska 8

Turgaus aikštė

Šventiškai papuošta Turgaus aikštė Varšuvoje (unsplash.com)

Turgaus aikštė (lenk. Rynek Starego Miasta) tai seniausia (įkurta XIII-XIV amžių sankirtoje) ir gražiausia aikštė Varšuvoje. Čia praeityje vykdavo įvairios šventės, mugės, bet tai taip pat buvo nuteistųjų mirties bausmių vieta. Vienuolika pastatų aplink Turgaus aikštę užima Varšuvos muziejus, kuriame galite susipažinti su miesto bei jo gyventojų istorija.

Undinėlės – Varšuvos simbolio – paminklas Turgaus aikštėje (unsplash.com)

Turgaus aikštės viduryje stovi Undinėlės – miesto globėjos bei simbolio – paminklas. Su legenda apie undinėlę galite susipažinti čia.

Kanonia varpas

Kanonia varpas Varšuvoje (pl.wikipedia.org)

Jono Krikštytojo katedros užnugaryje, Kanonia aikštelėje, rasite varpą (lenk. Dzwon na Kanonii), kuris, kaip tikima, išpildo svajones. Sugalvokite norą, 3 kartus apeikite ratu varpą ir noras išsipildys 😉

Varpas niekada neatsidūrė jokioje varpinėje, mat buvo neteisingai išlietas :/

Kanonia 12/14/16

Akmeniniai laipteliai

Akmeniniai laipteliai Varšuvoje (unsplash.com)

Akmeniniai laipteliai (lenk. Kamienne Schodki) tai viena populiariausių vestuvinių nuotraukų darymo vietų Varšuvoje. Viduramžiais šiais laipteliais buvo galima prieiti Vyslos krantą. Maždaug prieš 200 metus mediniai laipteliai buvo pakeisti akmeniniais ir nuo jų kilo dabartinės gatvės pavadinimas.

Barbakanas

Barbakanas Varšuvoje (unsplash.com)

Varšuvos barbakanas (lenk. Barbakan warszawski) tai renesansinis barbakanas – buvusios Varšuvos senamiesčio gynybinės sienos dalis – pastatytas 1548 metais. Praktiškai barbakanas buvo panaudotas tik kartą – ginant Varšuvą nuo švedų karių XVII amžiuje. Šiuo metu barbakanas tai įvairius amatininkus bei artistus traukianti vieta – čia vakarais bei savaitgaliais dažnai galima išgirsti gitaros skleidžiamus garsus, nusipirkti originalių suvenyrų iš Varšuvos. 

Nowomiejska 15/17

Mažojo sukilėlio paminklas

Mažojo sukilėlio paminklas Varšuvoje (pl.wikipedia.org)

Mažojo sukilėlio paminklą (lenk. Pomnik Małego Powstańca) rasite šalia barbakano. Jis skirtas atminti jauniausius Varšuvos sukilimo 1944 metais dalyvius.

Mostowa gatvė

Mostowa gatvė Varšuvoje (unsplash.com)

Mostowa gatvė tai viena gražiausių Varšuvos senamiesčio gatvių. Besileisdami žemyn prieisite Šviečiančių ir grojančių fontanų parką, o eidami dar toliau ir pereidami po Wisłostrada – atsidursite Varšuvos bulvaruose prie Vyslos.

Bulvarai prie Vyslos

Bulvarai prie Vyslos Varšuvoje (unsplash.com)

Vyslos bulvarai (lenk. bulwary wiślane, bulwary nad Wisłą), apie kuriuos plačiau rašiau čia, su savo dviračių trasomis, apžvalgos terasomis, minipliažu bei upės prieplaukomis kviečia pailsėti ir papramogauti įvairaus amžiaus miesto gyventojus bei svečius.

Naujamiesčio aikštė

Naujamiesčio aikštė Varšuvoje (pl.wikipedia.org)

Naujasis Miestas (lenk. Nowe Miasto) buvo įkurtas XV amžiuje. Jo pavadinimas kilęs iš to, kad tai iš pradžių buvo atskiras miestas su nuosava administracija. Naujamiesčio Turgaus aikštė (lenk. Rynek Nowego Miasta) tai vasaros festivalių scena. Čia pat taip pat rasite Marijos Sklodovskos-Kiuri (lenk. Maria Skłodowska-Curie), lenkų Nobelio laureatės fizikos ir chemijos srityse, muziejų.

Varšuvos sukilimo paminklas

Varšuvos sukilimo paminklas (pl.wikipedia.org)

Krasinskių aikštėje (lenk. plac Krasińskich) pamatysite Varšuvos sukilimo paminklą (lenk. Pomnik Powstania
Warszawskiego) bei rasite kanalo, kuriuo sukilėliai bėgo nuo vokiečių armijos, angą.

Krasinskių rūmai ir sodas

Krasinskių rūmai ir sodas Varšuvoje (unsplash.com)

Krasinskių rūmai (lenk. Pałac Krasińskich) tai nuostabi barokinė bajorų rezidencija, pastatyta XVIII amžiaus pabaigoje. Šalia rūmų randasi gražus sodas su didele vaikų žaidimų aikštele, apie kurį išsamiau rašiau čia.

plac Krasińskich 3/5

Kitos įdomios vietos Varšuvoje

Palmė prie de Gaulle’io žiedo

Palmė prie de Gaulle’io žiedo Varšuvoje (unsplash.com)

Palmė prie de Gaulle’io žiedo tai artistės Joanna Rajkowska kūrinys, kuris simbolizuoja buvusią žydų gyvenvietę Naujoji Jeruzalė (lenk. Nowa Jerozolima), mat palmė stovi prie kelio, kuris į ją kažkada vedė (dabar tai Jeruzalės alejos, lenk. Aleje Jerozolimskie).

Rondo gen. Charles’a de Gaulle’a

Mariensztat

Mariensztat (pl.wikipedia.org)

Mariensztat tai tylus mikrorajonas netoli Varšuvos senamiesčio. Po II pasaulinio karo aplink buvusią Turgaus aikštę buvo pastatyti pastatai primenantys viduramžių pastatus.

Siauriausias namas pasaulyje

Kereto namo vidus (pl.wikipedia.org)

Varšuvoje rasite siauriausią namą pasaulyje. Siauriausioje vietoje namo plotis siekia vos 92 cm, o plačiausioje – 152 cm. Jis randasi siaurame plyšyje tarp Żelazna ir Chłodna gatvėse esančių pastatų. Šis namas priklauso rašytojui iš Izraelio, Edgarui Keretui. Jame yra viskas, ko reikia gyvenimui ir darbui: lova, rašomasis stalas, dušas, tualetas, maža virtuvėlė. Kereto name galite apsilankyti atvirų durų dienomis – nurodytais savaitgaliais.

Nacionalinis stadionas

PGE Narodowy nacionalinis stadionas ir Świętokrzyski tiltas Varšuvoje (unsplash.com)

PGE Narodowy tai moderniausias ir didžiausias stadionas Lenkijoje bei vienas iš Varšuvos simbolių. Stadionas buvo pastatytas specialiai Europos futbolo 2012 metais čempionatui. Be sporto renginių stadione vyksta didžiausi koncertai ir kiti renginiai.

al. Księcia Józefa Poniatowskiego 1

Varšuvos muziejai

Nacionalinis technikos muziejus Varšuvoje (Adrian Grycuk)

Išsamų straipsnį apie Varšuvos muziejus rasite čia.

Varšuva vaikams

Geologijos muziejus Varšuvoje – dilofozauras (pl.wikipedia.org)

Išsamų straipsnį apie lankytinas vietas Varšuvoje vaikams (ir ne tik 😉 ) rasite čia.

Gyvūnai Varšuvoje

Zoologijos sodas Varšuvoje

Zebras Varšuvos zoologijos sode (unsplash.com)

Apie Varšuvos zoologijos sodą išsamiau rašiau čia.

Ratuszowa 1/3

Papugarnia Carmen

Papūga (unsplash.com)

Daugiau nei 100 laisvai skraidančių, labai draugiškų papūgų priklausančių 40-čiai papūgų rūšių vienoje vietoje. Skamba įdomiai? Tuomet būtinai užsukite į pasirinktą “Papugarnia Carmen“ Varšuvoje ir tikrai nenusivilsite 😉

ul. Marywilska 44

al. Jerozolimskie 200

Gražiausi Varšuvos parkai

Karališkosios pilies sodai Varšuvoje (kultura.onet.pl)

Apie gražiausius Varšuvos sodus/parkus rašiau čia.

Panoraminiai vaizdai/apžvalgos aikštelės Varšuvoje

Naktinės Varšuvos panorama iš Kultūros ir mokslo rūmų apžvalgos aikštelės (pixabay.com)

Geriausių panoraminių vaizdų/apžvalgos aikštelių sąrašą rasite čia.

Suntago – didžiausias Europos vandens parkas

Vandens parkas (unsplash.com)

Suntago tai didžiausias vandens parkas Europoje, esantis maždaug 50 km nuo Varšuvos centro, apie kurį išsamiau rašiau čia.

Kur skaniai pavalgyti Varšuvoje?

Pierogi (akademiasmaku.pl)

Apie tradicinius lenkų patiekalus rašiau čia, o apie gastronominius rojaus kampelius Varšuvoje – čia.

Prekybos centrai Varšuvoje

Prekybos centras (unsplash.com)

Didžiausi/geriausi Varšuvos prekybos centrai:

Westfield Arkadia

al. Jana Pawła II 82

Złote Tarasy

ul. Złota 59

Westfield Mokotów

ul. Wołoska 12

Parduotuves su lenkų projektantų suprojektuotais drabužiais ar bižuterija rasite Szpitalna, Mokotowska bei Mysia gatvėse.

Jei ieškote nuolaidų bei populiariausių pasaulyje prekės ženklų kolekcijų išpardavimų, verta apsilankyti šiuose centruose:

Factory Annopol

ul. Annopol 2


Factory Ursus

pl. Czerwca 1976 roku 6

Varšuvos naktinis gyvenimas

Vakarėlis (unsplash.com)

Jeigu mėgstate naktinį gyvenimą tuomet Varšuvoje turėtumėte apsilankyti bent vienoje iš sekančių vietų, kuriose Jūsų laukia daug barų bei pabų:

  • bulvaruose prie Vyslos (ypač Vyslos flotilės bulvare (lenk. bulwar Flotyli Wiślanej);
  • Mazowiecka, Kredytowa, Parkingowa, Nowogrodzka ar Żurawia gatvėse;
  • pl. Zbawiciela aikštės apylinkėje;
  • Pavilionuose (lenk. Pawilony), ypač populiariuose tarp studentų, įėjimą į kuriuos rasite adresu: Nowy Świat 22/28.

Renginiai Varšuvoje

Koncertas (unsplash.com)

Dauguma Jūsų atvyksta į Varšuvą šiltuoju metu laikotarpiu, todėl žemiau pateikiu kelis labai populiarius kasmetinius įvykius Varšuvoje šiuo laikotarpiu 😉

Gegužė: “Muziejų naktis“ Varšuvoje

Kasmet gegužės viduryje Varšuvoje vyksta “Muziejų naktis“ – šią dieną galite nemokamai apsilankyti daugiau nei 200 muziejų ir galerijų bei vietose, kurios kasdien nėra pasiekiamos lankytojams. Daugiau apie šį renginį Varšuvoje bei kituose Lenkijos miestuose rašiau čia.

Birželis: Joninės Varšuvoje

Jei lankotės Varšuvoje Joninių savaitgalį būtinai užsukite į Joninių renginį prie Vyslos – lenk. “Wianki nad Wisłą“. Birželio 24 dieną Šviečiančių ir grojančių fontanų parke (adresas: Skwer 1 Dywizji Pancernej WP) bei jo apylinkėse Jūsų laukia Joninių piknikas, slavų ir flisakų (žmonių, dirbusių krovinių gabenimo upėmis srityje senovės Lenkijoje) kaimo rekonstrukcija, Joninių vainikų darymo dirbtuvės, o vakare – koncertai šiai progai specialiai pastatytoje scenoje.

Liepa-rugpjūtis: džiazo festivaliai Varšuvoje

Jei esate džiazo gerbėjai tuomet savo kelionę į Varšuvą turėtumėte susiplanuoti vasarą, o tiksliau liepą ar rugpjūtį, mat Varšuvoje tuomet vyksta 2 džiazo festivaliai: “Warsaw Summer Jazz Days“, vykstantis liepą, bei “Džiazas senamiestyje“ (lenk. „Jazz na Starówce”), vykstantis liepos-rugpjūčio šeštadieniais Turgaus aikštėje. Daugiau informacijos apie šiuos renginius rasite paspaudę žemiau pateiktas nuorodas.

Rugpjūtis-rugsėjis: žydų kultūros festivalis “Singerio Varšuva“

Jei lankysitės Varšuvoje rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje būtinai apsilankykite žydų kultūros festivalyje “Singerio Varšuva“ (lenk. Warszawa Singera). Festivalio metu organizuojami nemokami teatro spektakliai, įvairūs pasirodymai, susitikimai su artistais bei uždarantis festivalį koncertas Grzybowski aikštėje (lenk. plac Grzybowski), kuris prieš šimtmetį buvo žydų rajono Varšuvoje širdimi.

Kiti renginiai Varšuvoje

Parodos, koncertai, maratonai, festivaliai – šiuos ir dar daugelį kitų renginų rasite žemiau pateiktuose renginių Varšuvoje kalendoriuose 🙂

Kelionės į Varšuvą planavimas

Kaip greičiausiai pasiekti Varšuvą?

Lėktuvu

Greičiausiai Varšuvą pasiekti galite pasirinkę tiesioginį LOT skrydį iš Vilniaus į Varšuvą. Skrydžio trukmė – apie valandą, bilietų kainos prasideda nuo maždaug 100 eurų.

LOT skraido į/iš Šopeno oro uosto, kuris randasi apie 10 kilometrų nuo miesto centro.

Automobiliu

Kelionė automobiliu iš Vilniaus į Varšuvą užtruks nuo 5 valandų 30 minučių iki 8 valandų 10 minučių (kelionės laikas gali keistis priklausomai nuo savaitės dienos, paros laiko ir pan.).

Trasa Vilnius-Varšuva pagal Google žemėlapį

Autobusu

Tarp Vilniaus ir Varšuvos kursuoja kelių tarptautinių vežėjų autobusai. Kelionė užims apie 7-8 valandas. Bilietų kainos prasideda nuo maždaug 30 eurų.

Traukiniu

Kelionė traukiniu (su persėdimu Mockavoje) iš Vilniaus į Varšuvą užims 9,5 valandos (iš Vilniaus traukinys kasdien išvyksta 12:10, o Varšuvos centrinė stotį pasiekia 20:40). Bilieto kaina siekia 25 eurus. Daugiau informacijos rasite paspaudę žemiau pateiktą nuorodą.

Taksi Varšuvoje

Taxi (unsplash.com)

Varšuvoje rasite platų taksi vežėjų pasirinkimą. Populiariausi:

iTaxi

Free Now

Uber

ir daugelis kitų.

Viešasis susisiekimas Varšuvoje

Viešojo susisiekimo Varšuvoje tinklas apima metro, tramvajus ir autobusus.

Jakdojade.pl planuoklis

Kelionę viešuoju transportu Varšuvoje (bei kituose Lenkijos miestuose) galite susiplanuoti JakDojade (liet. Kaip nuvažiuosiu) kelionės planuoklyje. Galite susiplanuoti kelionę rinkdamiesi stotelės pavadinimą, gatvės pavadinimą arba tiesiog žemėlapyje pažymėdami kelionės pradžios ir pabaigos tašką. Planuoklis rodo trasą, bilietų kainą (taip pat galite iš karto planuoklyje nusipirkti viešojo transporto elektroninius bilietus), išvykimo/atvykimo laiką, transporto priemonę ir kitą naudingą informaciją.

Pavyzdinė jakdojade.pl planuoklio nustatyta trasa iš Varšuvos centrinės stoties iki Vilianovo rūmų

Viešojo transporto tvarkaraščius taip pat rasite Varšuvos viešojo transporto el. puslapyje.

Bilietų tipai, žymėjimas, galiojimas, kainos ir pirkimo vietos

Varšuva yra padalyta į 2 zonas: pirmąją – miesto zoną, antrąją – priemiesčio zoną. Galite įsigyti bilietus galionačius tik pirmoje zonoje arba galiojančius ir pirmoje, ir antroje zonoje.

Bilietai galioja tam tikrą nurodytą ant jų laiką – tuo metu galite keliauti keisdami transporto priemonę. Pavyzdžiui, įsigijote 75 minučių bilietą – tai reiškia, kad per 75 minutes nuo bilieto pažymėjimo laiko (komposteris išmuš bilieto aktyvumo laiką) galite neribotai keliauti visomis transporto priemonėmis – metro, tramvajais, autobusais.

Bilietus reikia pažymėti iš karto įlipus į autobusą ar tramvajų juose esančiuose komposteriuose (jei pirksite bilietą autobuse/tramvajuje esančiame automate tuomet bilietas jau bus pažymėtas – matysite ant jo išspausdintą datą ir laiką).

Metro bilietus turite pažymėti norėdami patekti į metro: arba varteliuose į metro, arba prie lifto (nusileidus į perono aukštą).

Bilietus galite įsigyti bilietomatuose, kuriuos rasite metro stotyse, autobusų/tramvajų stotelėse, o taip pat keleivių aptarnavimo punktuose (lenk. Punkt Obsługi Pasażerów). Bilietomatuose galite pasirinkti aptarnavimo kalbą: lenkų, anglų, rusų, ukrainiečių ir vokiečių.

Kita naudinga informacija

Metro kursuoja darbo dienomis iki vidurnakčio, o savaitgaliais iki 3 valandos ryto.

Naktiniai autobusai pažymėti “N“ raide ir kursuoja nuo 23:15 iki 4:45.

Bagažo ir gyvūnų pervežimas yra nemokamas.

Už važiavimą be pažymėto bilieto gresia 266 zlotų bauda.

Parkavimas Varšuvoje

Mokamo parkavimo zona Varšuvoje (zdm.waw.pl)

Aukščiau pateiktame žemėlapyje matote mokamo parkavimo zoną Varšuvoje (parkingai nėra saugomi) – pažymėta oranžine spalva. Šioje teritorijoje parkavimas yra mokamas nuo pirmadienio iki penktadienio, nuo 8:00 iki 20:00 (išimtys: gegužės 2-oji, gruodžio 24-oji ir 31-oji). Šeštadieniais, sekmadieniais bei švenčių dienomis parkavimos šioje zonoje yra NEMOKAMAS 🙂

Už parkavimą šioje zonoje galite susimokėti specialiuose prie stovėjimų aikštelių įrengtuose parkomatuose arba pasinaudoję viena iš 3 sekančių mobiliųjų aplikacijų: MobiParking (SkyCash), moBILET arba Flowbird.

Parkomato Varšuvoje vinietė (zdm.waw.pl)

Mokėjimo parkomate instrukcija, kurią taip pat rasite ant kiekvieno parkomato (zdm.waw.pl)

Aukščiau matote parkavimo kainoraštį. Minimalus mokestis (už 10 minučių) – 0,5 zl, už pirmąją valandą – 4,5 zl, už antrąją – 5,4 zl, už trečiąją – 6,4 zl, už ketvirtąją ir sekančias valandas – po 4,5 zl (mokestis už kelias valandas sumuojasi, t.y. jei stovėsite 3 valandas tuomet sumokėsite: 4,5+5,4+6,4=16,3 zl). Jei mokėsite monetomis – parkomatas priima sekančias monetas: 10 gr, 20 gr, 50 gr, 1 zl, 2 zl, 5 zl ir neišduoda grąžos.

Elektroninės parkavimo kontrolės automobilis su specialiomis kameromis skenuojančiomis parkinge stovinčių automobilių numerius (zdm.waw.pl)

Po apmokėjimo parkomatas išspaudins Jums bilietą. Bilieto neturite dėti už automobilio stiklo (bet jei ir įdėsite tai tikrai nepakenks 😉 ) mat Varšuvoje veikia elektroninė parkavimo kontrolė, t.y. važinėja specialūs automobiliai, kurie “skenuoja“ pastatytų parkinguose automobilių numerius ir tikrina duomenų bazėje, ar automobilio savininkas apmokėjo parkavimą.

Warsaw Pass – geriausias būdas sutaupyti lankantis Varšuvoje

Warsaw Pass kortelė leis Jums nemokamai apsilankyti daugelyje labiausiai lankomų Varšuvos lankytinų vietų nestovint eilėse bei sutaupyti net iki 300 zlotų. Galite įsigyti 24, 48 arba 72 valandas galiojančią Warsaw Pas kortelę.

Warsaw Pass kortelę galite įsygyti internetu arba Varšuvos turizmo informacijos punktuose.


Jei pasigedai kažkokios informacijos straipsnyje – brūkštelk man žinutę apačioje arba Facebook’e 🙂

Jei nenorėtum praleisti kitų naujienų apie lankytinas vietas Lenkijoje – tapk Lankytinos vietos Lenkijoje sekėju Facebook’e 🙂

Jei straipsnis Tau patiko ar pagelbėjo ir norėtum man padėkoti – pakviesk mane kavos (taip simboliškai paremdama(s) ir paskatindama(s) toliau vystyti Lankytinos vietos Lenkijoje puslapį ) 😉

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Iki susitikimo Lenkijoje! 😉

Parašykite komentarą

Create a website or blog at WordPress.com | Sukūrė: Anders Noren

Aukštyn ↑